Kultura vedenja za mizo

Poznavanje osnov kulturnega vedenja za mizo je nuja današnje družbe.

  • Ogledov: 634

Paket vključuje:

  • Znanje
  • Ponavljanje

Deli:

  • Pravilna uporaba prtičkov (papirnatih in bombažnih), pred, med in po zaključenem obedu
  • Alkohol med poslovnim kosilom/večerjo
  • Kdaj začnemo in zaključimo z obedom
  • Priprava pogrinjka in seznanitev s ključnimi komponentami
  • Pravilna uporaba in odlaganje jedilnega pribora
  • Pravila nazdravljanja, trkanje s kozarci
  • Primerno vedenje pri samopostrežnem bifeju
  • Primerne in neprimerne teme razgovorov za mizo

Več informacij

V poslovnem svetu ne gremo na kosilo ali večerjo zato, ker bi bilo treba koga nahraniti, temveč zgolj in izključno zaradi sklepanja poslov, ustvarjanja novih ali nadgradnje obstoječih poslovnih vezi. Naj bo rdeča nit srečanja posel, obed pa izpeljimo profesionalno, brez da bi nam komponente na mizi preusmerjale pozornost iz ljudi in tem pogovora.


Ni ga dogodka, ki bi lahko človeka bolj razgalil od njegovega ravnanja in obnašanja za mizo. Lahko bi rekli, da je vedenje za mizo, temeljno merilo dobre ali slabe vzgojenosti. Osnovne zakonitosti vedenja za mizo so skoraj enake po celem svetu, zlasti ko govorimo o poslovnem svetu.
Vsakomur se lahko pripeti, da med jedjo prevrne kozarec z rdečim vinom, ali se popacka s smetanovo omako. Še tako neprijetna situacija ni niti približno tako mučna, če se za mizo znamo vesti suvereno in upoštevamo smernice lepega vedenja. Hrana in pijača vsekakor združujeta, ampak sta lahko tudi preizkušnja za vse navzoče za mizo. V zadnjih letih smo priča porastu razgovorov za službo, ki potekajo med kosilom. Rekruterji poleg kompetenc, ki jih za razpisano delovno mesto iščejo, ustvarijo mnenje o kandidatih tudi na podlagi njihovega vedenja za mizo. 
Med obedom se za mizo ogledujemo tako gostje, kakor tudi strežno osebje. Slednji bodo, če bomo mi obvladali znakovno govorico jedilnega pribora, nemudoma razumeli, ali morebiti še kaj potrebujemo, oziroma ali smo z obedom zaključili. Veliko slovenskih direktorjev potoži, da se njihovi zaposleni ne znajo med poslovnimi srečanji primerno vesti za mizo. Hkrati pa mnogi priznajo, da imajo tudi sami pogosto težave pri poslovnem kosilu ali večerji. Zlasti zato, ker niso prepričani kako kaj jesti in se tako ukvarjajo s hrano, namesto s poslovnim partnerjem in razlogom, zaradi katerega obedujejo. Veliko ljudem predstavlja poslovni obed stres, zaradi obeda samega in ne zaradi teme pogovora ali sogovornikov. 
V izogib stresu in morebitnim zagatam, ter osredotočanju na sogovornika in sklepanje poslov, je poznavanje osnov kulturnega vedenja za mizo, nuja današnje družbe.

 

Teme, ki jih bomo na delavnici obravnavali:

  • različne vrste posedanja ob pogostitvah;
  • odlaganje torbic v restavracijah;
  • pravilna uporaba prtičkov (papirnatih in bombažnih), pred, med in po zaključenem obedu; 
  • alkohol med poslovnim kosilom/večerjo; 
  • kdaj začnemo in zaključimo z obedom;
  • priprava pogrinjka in seznanitev s ključnimi komponentami;
  • pravilna uporaba in odlaganje jedilnega pribora;
  • pravila nazdravljanja, trkanje s kozarci;
  • katera so najbolj zagatna živila in se jim je bolje izogniti;
  • primerno vedenje pri samopostrežnem bifeju; 
  • zlaganje krožnikov po končanem obedu;
  • primerne in neprimerne teme razgovorov za mizo.