Velikonočni prazniki so čas druženja, topline in tradicije. Ob bogato obloženi mizi se zberejo družina in prijatelji, a da bo vzdušje res prijetno, je pomembno tudi poznavanje osnov bontona. Ta ni tog niz pravil, temveč način, kako se počutimo udobno v družbi drugih ter izkažemo spoštovanje do gostiteljev in gostov.
Prvi vtis in prihod na velikonočno večerjo
Bonton se začne že pred vrati. Je v redu zamuditi ali priti prezgodaj? Priporočljivo je priti ob dogovorjenem času, saj prezgodnji prihod lahko gostitelja ujame sredi priprav, zamuda pa zmoti potek večera. Ob prihodu je lepa gesta, da gostitelju podarimo simbolično darilo.
Pogovor ob praznični mizi
Praznična miza povezuje, a le, če znamo voditi prijetne pogovore. Izogibajmo se občutljivih tem, kot so politika, osebni dohodki ali družinske nesoglasja. Če nekdo odpre neprijetno temo, jo lahko z nasmehom in taktom preusmerimo. Prav tako je pomembno, da vključimo vse goste v pogovor, še posebej tiste, ki so bolj tihi.
Vedenje za mizo – velikonočni bonton
Velikonočna pojedina prinaša različne jedi, od tradicionalne šunke in hrena do potice. Pravilna uporaba pribora in lepo vedenje za mizo prispevajo k dobremu vzdušju. Preden začnemo jesti, počakamo, da gostitelj da znak ali začne prvi. Telefon na mizi? Raje ne – trenutki z družino so dragoceni in si zaslužijo našo pozornost.
Kdaj in kako se posloviti?
Ko se večer bliža koncu, gostitelj običajno nakaže, da je čas za odhod. Lepo je ponuditi pomoč pri pospravljanju, a sprejemljivo je tudi, če gostitelj raje sam zaključi večer. Zahvala je ključna – bodisi s preprostim »hvala za čudovit večer« ob odhodu ali kratkim sporočilom naslednji dan.
Velikonočni prazniki so priložnost, da s spoštovanjem do tradicije in prijaznostjo do drugih ustvarimo nepozabne spomine. S pravilnim bontonom bomo vedno blesteli – bodisi kot gostitelji bodisi kot gostje.